Putin Xi ile görüşecek, gerginliğin ortasında Rusya-Çin ilişkileri sergilenecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelerek iki ülke arasındaki “sınır tanımayan” ortaklığın devam edeceği sinyalini verecek. Bu buluşma, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgali nedeniyle ABD’den gelen baskıların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
Ziyaretin önemli anlaşmalardan ziyade sembolizm açısından zengin olması ve iki liderin ABD egemenliğindeki küresel düzene karşı verdikleri desteğin altını çizmesi bekleniyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı iki günlük ziyareti doğrulayarak Putin ve Xi’nin ikili ilişkileri ve ortak uluslararası ve bölgesel çıkar konularını ele alacaklarını belirtti. Gündemde özel anlaşmalar olmasa da ziyaretin Rusya ve Çin arasındaki stratejik ortaklığı pekiştirmesi bekleniyor.
Ziyaret öncesinde Putin, Çin’in Ukrayna krizine barışçıl çözüm önerisini desteklediğini ifade etti. Çin’in haber ajansı Xinhua’ya verdiği ve Kremlin’in internet sitesinde yayınlanan röportajda Putin, Çin’in krizin altında yatan nedenleri ve jeopolitik önemini anladığını belirtti.
Putin’in Çin Başbakanı Li Qiang ile görüşmesi ve Çin’in kuzeydoğusunda bulunan ve Rusya ile tarihi bağları olan Harbin şehrine bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanırken ekonomik ilişkiler de gündeme gelecek.
Bu yüksek profilli toplantı, Çin’in en üst düzey diplomatı Wang Yi’yi Rusya’ya askeri destek sağlamaması konusunda uyaran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in kısa süre önce Pekin’e yaptığı ziyareti izliyor. Blinken, Çin’in Rusya’ya Ukrayna’daki çatışmaya katkıda bulunabilecek çift kullanımlı mallar tedarik etmesine ilişkin endişelerin altını çizdi.
Rusya ve Çin arasındaki yakın ilişkiye rağmen Pekin, Rusya’nın askeri çabaları için silah ve mühimmat tedarik etmekten kaçındı. Ayrıca, ABD içinde Çin bankalarına yaptırım uygulanması konusunda ilk tartışmalar yaşanmış olsa da, ABD’li yetkililer geçtiğimiz ay bu tür planların şu anda takip edilmediğini belirtti.
Analistler Xi-Putin görüşmesinin, uluslararası alanda büyük ölçüde izole olduğu bir dönemde Rusya’ya destek sunan önemine vurgu yaptı. Güvenlik uzmanı James Char, Çin’in Rusya ile ilişki kurma isteğinin, ABD’ye karşı koyma ve üstünlük için daha geniş jeopolitik rekabete yönelik stratejik ilgisini gösterdiğine işaret etti.
Güçlü ortaklığa rağmen bazı sınırlar ve karşılıklı güvensizlik devam ediyor. Rus elitleri arasında, özellikle doğal kaynakların sadece tedarikçisi olma konusunda Çin’e aşırı bağımlılık potansiyeli konusunda şüphecilik var.
Rusya’nın Çin’e petrol ihracatı geçen yıl %25 artarak günlük 2.14 milyon varil ile rekor seviyeye ulaştı ve üst üste ikinci kez Çin’in en büyük petrol tedarikçisi oldu. Çin, indirimli Rus petrolü satın alarak 2023’ün ilk dokuz ayında tahmini 4,34 milyar dolar tasarruf ederek mali açıdan da fayda sağladı.
Ayrıca Çin’in Rus gazı ithalatı bir önceki yıla göre yaklaşık %40 artarak 33,7 milyar metreküpe ulaştı. Bu artışa rağmen, Rusya’nın devlete ait enerji şirketi Gazprom, Avrupa’ya azalan gaz satışlarını telafi etmekte zorlanmaya devam ediyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.
izmitajans.com.tr