Haber

İnsan haklarını yaşatan şehir İzmir Çiğli

İZMİR (İGFA) – 2019 yılında İzmir Barosu ile “İnsan Hakları Kenti” protokolü imzalayan Çiğli Belediyesi, hayatı toplumun her kesimi için yaşanabilir kılmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çiğli Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü, İsveç Raoul Wallenberg Enstitüsü tarafından hazırlanan İnsan Hakları Kent Göstergelerini referans alarak 56 öğede yerelleştirilmiş Çiğli İnsan Hakları Göstergelerinin günlük yaşama entegre edilmesi sürecini kararlılıkla yürütmektedir. Kırılgan kümeler içinde yer alan kadın, çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşların haklarının günlük hayatta uygulanabilmesi ve belediye hizmetlerine yansıtılabilmesi amaçlanmaktadır.

Kadın ve çocuklar için katılım, güvenlik ve erişilebilirlik kapsamında oluşturulan yerel göstergelerdeki bütünleşik oran yüzleri güldürüyor. 2021-2022’de kadın kümesinde 22 katılım göstergesi, 5 güvenlik göstergesi, 17 erişilebilirlik göstergesi; Çocuk kümesinde 10 katılım göstergesi, 1 güvenlik göstergesi, 8 erişilebilirlik göstergesi tamamlandı. Göstergeler kapsamında kadın ve çocuklara yönelik olarak; Çiğli Belediyesi bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Çocuk Hakları Birimi kurulmuştur. Çiğli Hanım Meclisi ve Çiğli Çocuk Meclisi, Çiğli Belediye Meclisi çatısı altında kuruldu. Organizasyon içinde kadın lider yardımcısı ve yönetici oranı artırılmıştır. Mahalleye özel hizmetler üretebilmek için kadın ve çocuklara yönelik anketler yapılmıştır. Kadın ve çocuklara yönelik eğitim, ruhani ve cinsel danışmanlık, eğlence, hobi ve meslek kursları, seminerler ve atölye çalışmalarının yürütüldüğü Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi açıldı. Sosyalleşme amacıyla turistik ve kültürel geziler, sportif faaliyetler düzenlendi. Çocuklar İçin Oyuncak Kitaplıkları açıldı. Şiddete uğrayan kadınların başvurması için bir pekiştirme sınırı belirlenmiştir. Kent genelinde şiddet karşıtı afiş çalışmaları yapıldı.

İnsan Hakları Kenti faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Kozmik İnsan Hakları Bildirgesi’ne göre tüm insanlar doğuştan eşit haklara sahiptir. Bu hakların uygulanabilirliği, o ülkedeki insanların memnuniyeti, huzuru, güvenliği ve refahı ile doğrudan ilişkilidir. Çiğli Belediyesi olarak 2019 yılında imzaladığımız İnsan Hakları Kenti protokolü ile ilçemizde ikamet eden vatandaşlarımızın haklarını geliştirmeyi ve savunmayı birincil misyon edindik. Bu protokol kapsamında uluslararası kabul görmüş insan haklarını entegre etmeye başladık. göstergeler Çiğli’ye özel olarak yerelleştirilerek hayata geçirilmektedir. Kısa ve uzun vadeli hizmet planlarımızı bu göstergeler çerçevesinde uygulamaya başladık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu