Glukozamin Nedir, Ne İşe Yarar?
Vücudumuzda büyük kemiklerin yanı sıra küçük kemiklerin birleşmesiyle oluşan eklemler de vardır. Elinizi kapatıp açın ya da sadece oturun ve kalkın, bunu eklemlerimiz sayesinde yapıyoruz. İki sert kemiğin birbirine zarar vermeden hareket etmesini sağlayan bir sıvı vardır ve Bu sıvının ana bileşeni glukozamindir.Glukozamin vücudumuzda doğal olarak bulunur.
Bazı hastalıklar, yetersiz beslenme gibi farklı nedenlerle vücudumuzdaki glukozamin oranı azaldığında eklem ağrıları ortaya çıkar. Böyle bir durumda doktorunuz besin takviyesi olarak veya diyet değişikliği ile birlikte ek glukozamin almanızı isteyebilir. Temel konulara inelim ve glukozamin nedir, ne işe yarar, destek almanın yararları ve zararları nelerdirTüm detayları inceleyelim.
Bilmeyenler için bir tarif yaparak başlayalım; glukozamin nedir?
Glukozamin, vücudumuzda doğal olarak bulunan bir tür amino şeker bileşenidir. Eklemleri çevreleyen ve sağlıklı bir şekilde hareket etmelerini sağlayan sıvının ana bileşenidir. Aynı zamanda kıkırdak dokusunda da bulunur. Halk arasında glukozamin denilince akla bu bileşen için beslenme desteği gelmektedir.
Güzel, ama glukozamin ne işe yarar?
Elini kapatıp aç, ne oldu? Oradaki eklemler hareket etti. Ancak eklem dediğimiz iki sert kemiğin birleşimidir. Birbirine sürtünen iki sert kemiğin zarar görmesi beklenir. İşte burada eklem sıvısı devreye giriyor. Ana bileşeni glukozamin olan bu sıvı, eklemlerin birbirine zarar vermeden sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlar. Vücudumuzdaki kıkırdak dokusunda da bulunan glukozamin bu dokunun güçlü olmasını sağlar.
Glukozamin eksikliği nedir, hangi hastalıklarda görülür?
Eklem kireçlenmesi, kireçlenme, kıkırdak kaybı, kireçlenme, romatizmal eklem iltihabı ve aklınıza gelen daha fazlası birçok eklem rahatsızlığının ana nedenlerinden biriEklem sıvısındaki glukozamin miktarının azalmasıdır.
Glukozamin eksikliği aslında bu durumların hem nedeni hem de sonucu olabilir. Eklemlerdeki glukozamin farklı bir hastalığa bağlı olarak azalır ve bu hastalıklar ortaya çıkar. veya bu hastalıklar başka bir nedenle ortaya çıkar ve eklemlerin yanlış hareket etmesi sonucu glukozamin azalır. Sonuç, eklemlerinize olan şeydir.
Peki ya glukozamin desteği, ne işe yarıyor?
Çoğu zaman başka bir belirti olmaksızın eklem ağrısı şikayeti ile insanlar doktora giderler. Yapılan inceleme sonucunda glukozamin oranının düştüğü ortaya çıkıyor.Hastanın durumuna göre ya özel bir diyet önerilir ya da birden fazla glukozamin takviyesi verilir.
Glukozamin takviyesi bir ilaç değil, bir besin takviyesidir. Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür, N-asetil glukozamin içerir. farklı destek biçimlerinden biri haline gelir. Bunlar birbiriyle değiştirilemez olduğundan, tıbbi tavsiye gereklidir. Glukozamin besin desteği, kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarının işlenmesiyle elde edilir.
Adından da anlaşılacağı gibi, glukozamin takviyesi, vücudun bu bileşeni doğal olarak alamadığı ve Vücutta azaldığı durumlarda kullanılır. Eklem sıvısının ana bileşeni olan glukozamin oranı arttığında kişinin şikayetleri azalır. Kullanım sıklığı ve kullanım süresi hekim tarafından belirlenmelidir.
Glukozamin desteği kullanmak güvenli midir, faydaları nelerdir?
Eklemlerim ağrıyor, dur, glukozamin takviyesi içmemi istemedin, Doktorun tavsiye ettiği dozda kullandığınız sürece glukozamin takviyesinin herhangi bir zararı yoktur. Kullanmaya başladığınız anda eklem ağrılarınız azalacaktır. Elbette birlikte kullanıldığında zararlı olabilecek ilaçlar var, bu durumu mutlaka doktorunuza anlatmalısınız.
Glukozamin desteği kullandığınızda eklemlerinizdeki ağrıların kısa sürede azaldığını göreceksiniz çünkü Eklem ağrısının ana nedenlerinden biri glukozamin eksikliğidir.Kıkırdak dokuları güçlendirdiği ve birbirlerine sürtünerek zarar görmelerini engellediği için ileride oluşacak daha büyük problemlerin önüne geçer.
Hiçbir şey yüzde yüz sadık değildir; Glukozamin takviyesinin olası yan etkileri:
- Mide bulantısı
- göğüs ağrısı
- göğüste yanma
- İshal
- Kabızlık
- uyuşma hissi
- Cilt kabarması
- cilt kızarması
- Baş ağrısı
- baş dönmesi
Herkeste hatta kimsede görülmeyebilir ama glukozamin takviyesinin olası yan etkilerinden bazıları bu formdadır. Bu yan etkiler artmaya devam ederseolası bir alerjik reaksiyon durumunda acil müdahale gerekebilir çünkü en yakın sağlık kuruluşuna gidip durumu bildirmeniz gerekir.
Glukozamin takviyesi kullanmanın risk oluşturduğu durumlardan bazıları şunlardır:
- Gebe ve emziren annelerde güvenli kullanımına ilişkin yeterli araştırma yoktur.
- Astımı olan kişilerin ataklarını daha şiddetli hale getirebilir.
- Şeker hastalarında kan şekerini yükselttiği için olumsuz etki gösterebilmektedir.
- Göz basıncını artırabilir ve baskı hissi yaratabilir.
- Kandaki kolesterol seviyesini yükseltebilir.
- Bazı yüksek tansiyon hastalarında tansiyonu yükseltebilir.
- Kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan kişiler ciddi alerjik reaksiyonlar yaşayabilir.
Glukozamin takviyesi kullanmanın yan etkileri Çok daha tehlikeli sonuçlara yol açabilecek durum ve hastalıkların bir kısmı bu formdadır. Elbette bunların hiçbiri kesin olarak olmayacak ama yine de bir risk var. İşte tam da bu yüzden doktor tavsiyesi olmadan glukozamin takviyesi kullanmamalısınız.
Takviye almanıza gerek yok, işte glukozamin içeren besinler:
- Buğday
- Soya
- Şeker mısır
- Buğday
- Mantar
- sakatat ürünleri
- Kemik iliği
- karides
- kuşburnu
Genel olarak farklı oranlarda glukozamin içeren besinler bu formdadır. Tabi bunlar da Farklı etkileri olabileceği için doktorunuzun tavsiyelerine kulak vermelisiniz.Glukozamin seviyeleri düzenli beslenen kişilerde genellikle normaldir, ancak farklı hastalıklara bağlı olarak düşer.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Tabi ki kimse glukozaminim azaldı diye doktora gitmez, bu eksikliğin en büyük belirtisi eklem ağrılarıdır. Herhangi bir sebep olmaksızın ortaya çıkar ve uzun sürmez veya artarak devam eder. Eklem ağrısı konusunda uzmanlaşmış bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekir. Muayene sonucuna göre doktorunuz eklem ağrısının nedenini ortaya çıkaracak ve gerekirse glukozamin desteği verecektir.
Sağlıklı eklemler ve kıkırdak için bir numaralı gereksinim Glukozamin nedir, ne işe yarar, desteğinin yararları ve zararları nelerdir? gibi sıkça sorulan soruları yanıtladık: Söylediklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık bahislerinde olduğu gibi glukozamin desteği konusunda da en gerçek ve spesifik bilgileri uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın.
darende-ajans.xyz