Teknoloji

Düşmanımın başına gelmesin diyenlerden! Asansörde Kablolar Koparsa Ne Olur?

Asansördeyken düşerse ne olur diye hepimiz düşündük. Birden fazla kişinin aklına gelen bu niyet gerçekleşseydi ne olurdu hiç merak ettiniz mi? Bugün böyle bir durumun olası sonuçlarını ve fiili olayları inceleyeceğiz.

Kaynak:https://science.howstuffworks.com/tra…

Öncelikle asansörleri tutan kabloların ne işe yaradığına ve olaylarının neler olduğuna bir göz atalım.

Kablolu asansör sistemlerinde makineye bağlı olan çelik halatlar makaraya bağlıdır ve makaralar asansör boşluğunun üst kısmında yer almaktadır. Makaraların oluklu yüzeyleri, fiyat ve elektrik motoru makarayı döndürdüğünde kabloların hareket etmesini sağlar.

Her asansör kablosu, birbirine sarılmış birkaç çelik malzeme modülünden yapılmıştır ve nadiren kırılırlar.

Aynı zamanda, denetçiler olası tehlikelere karşı aşınmalarını sistematik olarak izler. Ancak bazı durumlarda çelik bir kablo bile kırılabilir. Neredeyse birçok asansörde dört ila sekiz ara kablo bulunur. Yani bunlardan biri kopsa bile diğer kablolar makineyi tutmaya devam edebilir.

Rüzgar ağzımızdan essin ama hadi diyelim ki kablolardan biri koptu.

Böyle bir durumda asansörün güvenlik sistemi anında devreye giriyor. Güvenlik sistemleri, asansöre dik olarak yerleştirilmiş raylar üzerinde ileri geri hareket eden asansör boşluğuna tutunan fren sistemleridir. Genellikle güvenlik sistemleri, mekanik bir hız regülatörü tarafından etkinleştirilir. Regülatörler kısaca asansör hareket ettiğinde dönen bir makaradır ve çok hızlı döndüğünde merkezkaç kuvveti fren sistemini harekete geçirir.

Dibe düşerken…

Güvenlik sisteminin arızalanması, hızla düşeceğiniz ve çarpacağınız anlamına gelir. Ancak, bu mutlaka serbest düşüş anlamına gelmez. Boşluk boyunca raylardan kaynaklanan sürtünme ve makinenin altındaki hava basıncı, kabini önemli ölçüde yavaşlatır. Yani makine bunun etkisiyle dursa bile siz düşmeye devam edeceksiniz.

İki durum düşüşü azaltabilir.

İlkinde, tıpkı bir bisiklet pompasındaki bir pistonun havayı sıkıştırması gibi, asansör kabini düşerken boşluğun altındaki havayı sıkıştırır ve asansör kabini hava basıncının etkisi altında yavaşlar. İkincisinde, birçok halatlı asansörde, yağ dolu bir silindirdeki basit bir piston olan bir amortisör bulunur. Bu, düşüş sırasında bir yastıklama etkisine sahip olabilir. Böylece düşmeyi kazasız atlatabilirsiniz.

Yaşanan olaylara bir göz atalım. Kasım 2018’de altı kişi, Chicago’daki çok eski bir bina olan John Hancock Center’da aynı adı taşıyan 95. kattaki Signature Room bardan aşağı inmek için bir asansöre bindi.

Ama sonra akıllara durgunluk veren bir olay oldu ve kablolardan biri koptu. Asansör 84 kattan düşerek 11’inci kata çarptı ve maalesef katların ortasında boşluk olmadığı için hayatta kalanlar kurtarılmak için 3 saat beklemek zorunda kaldı.

Yolculardan biri başlangıçta öleceklerine inandığını söyledi. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, hiç kimse ölmedi veya ciddi şekilde yaralanmadı.

Hatta asansörü kullananların sadece birkaç kat birden düştüğünü düşündü.

Herkesin aklına ilk olarak bu insanların asansörden nasıl canlı çıkmayı başardıkları gelir.

Gerçek hayatta asansörler filmlerde gösterildiği kadar tehlikeli değildir ve gösterilen korkunç senaryoların gerçek hayatta gerçekleşme olasılığı çok düşüktür. Ancak bu durumda asansörü kullanan kişiler çok şanslıydı çünkü gerçek hayatta asansörlerin güvenlik ve muhafaza sistemleri oldukça gelişmiş durumda.

Bu asansör kazasında, itfaiyeciler yolcuların nerede olduğunu bulduktan sonra, ekip asansörün daha fazla düşmemesi için destek taktı.

Sonra bir duvarı kırdılar ve asansör kapısını zorla açtılar. Daha sonra insanları dışarı çıkarabilmeleri için asansöre bir merdiven koydular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu