Yaşam

Cennet Vatanımızdaki Milli Parklar ve Özellikleri Her Şehri Ayrı Güzel

Değerli okuyucumuz, kimi zaman nadir türlere ev sahipliği yapan, kimi zaman Kurtuluş Savaşı’nın izlerini taşıyan, kimi zaman da tarihi değeriyle yıllarca ayakta kalan değerli eşyaları barındıran ülkemiz milli parklarını inceliyoruz. Gelin Türkiye’de kaç tane milli park bulunduğunu ve özelliklerinin neler olduğunu birlikte inceleyelim. ??

1. Soğuksu Milli Parkı

Ankara Kızılcahamam’da bulunan Soğuksu Milli Parkı, 1959 yılında milli park statüsüne kavuşmuştur. Avrupa’nın en büyük yırtıcı hayvanlarından biri olan Kara Akbaba, park sınırları içerisinde yaşamaktadır. Milli Parkın Kuzcapınar ve Uzunkavaklı bölgeleri arasında kalan bölümünde 15 milyon yıl öncesine ait ağaç fosilleri ve taşlaşmış bir orman bulunmaktadır.

2. Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı

Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırları içerisinde yer alan milli park, 2015 yılında bu statüye kavuşmuştur. Milli park 14 bölümden oluşmakta olup 100 km’lik cepheyi kapsamaktadır. Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin izleri arasında mevziler, siperler, şehit mezarlıkları ve savaşta kullanılan binalar yer alıyor.

3. Yozgat Çamlığı Milli Parkı

1958 yılında ilk milli park statüsünü kazanan Yozgat Çamlığı Milli Parkı, karaçam türüyle akraba olan Kafkas Çamı türüne Türkiye’de ev sahipliği yapan tek milli parktır. Toplamda 30’a yakın endemik tür ve 212 bitki türü bulunmaktadır. Bir rivayete göre bu çam korusuna ilk fidanı Aslı’yı bulmak için uzaklara giden Kerem dikmiştir.

4. Aladağlar Milli Parkı

Niğde, Kayseri ve Adana illerinin sonunda yer alan Aladağlar Milli Parkı’nda Aladağ kireçtaşının tabanında radyolarit serisi bulunmaktadır. Bitki örtüsü açısından da zengin olan milli park, diğer milli parklarımız gibi birçok bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Zamantı Çayı’nda rafting yapabilir, beyaz kayalıklara tırmanabilirsiniz.

5. Beyşehir Gölü Milli Parkı

1933 yılında milli park statüsüne kavuşan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynağıdır. Selçuklu döneminden kalma tarihi zenginlikler parkın fiyatını biraz daha artırıyor. Beyşehir ve Kızıldağ olmak üzere iki bölümden oluşan milli park, göçmen kuşları, spora uygun alanlarıyla, kamp ve çadır kurma gibi aktiviteleriyle tanınıyor.

6. Derebucak – Çamlık Mağaraları Milli Parkı

Konya Derebucak ilçesinde bulunan milli park, Türkiye’nin en uzun mağarası olan ve aynı zamanda yaban hayvanlarının yaşamına uygun olan, aynı zamanda yaban keçileri ve Yünlülere de ev sahipliği yapan Balatini Mağarası başta olmak üzere pek çok mağara ve doğal güzelliğe sahiptir. Kaya Uyuyanlar.

7. İstiklal Yolu Milli Parkı

İnebolu sahilinden Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara’ya kadar uzanan ve deniz yoluyla gelen mühimmatın kağnılarla diğer cephelere gönderildiği yol olan İstiklal Yolu Milli Parkı, 2018 yılında milli park ilan edildi. ‘İstiklal Yolu ve Atatürk Marşı’ Kastamonu yakasındaki 95 km’lik bölgede her yıl düzenlenmektedir.

8. Sarıcalı Dağı Milli Parkı

Uyuzsuyu Şelalesi’nin de içinde bulunduğu Sarçalı Milli Parkı, yürüyüş ve fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri. Yabani hayvanların doğal yaşam alanı olan milli park, Ankara’ya 185 km, Nallıhan’a 25 km mesafededir. 1740 metre yüksekliktedir.

9. Sultan Sazlığı

Kayseri’de bulunan Sultan Sazlığı, etrafı dağlarla çevrili olup, bataklıkları ve birçok tatlı ve tuzlu su kaynağıyla tam bir doğal yaşam alanıdır. Tunç Çağı’na ait buluntuların tespit edildiği Sultan Sazlığı, bitki ve yabani hayvan türleri açısından olduğu kadar tarih açısından da zengin, Hitit ve Roma dönemlerine ait eserlerle dolu.

Karadeniz Bölgesi Milli Parkları

10.Abant Gölü Milli Parkı

Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Abant Gölü Milli Parkı deniz seviyesinden 1328 metre yüksekliktedir. 1196,5 metrekarelik alan bitki, flora ve fauna açısından zenginliğinden dolayı milli park olarak kabul edilmiştir. Abant Gölü Milli Parkı, Abant Çiğdem ve Abant Alabalığı başta olmak üzere birçok bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor.

11. Altındere Vadisi Milli Parkı

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Altındere Milli Parkı, nemli havası ve ormanları ve doğal yaşam alanıyla birçok bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Milli park sınırları içerisinde yer alan Sümela Manastırı, Türkiye’nin ve dünyanın en değerli dini merkezi sayılıyor. Trekking, kampçılık ve sportif balıkçılık gibi birçok aktivite yapılabilmektedir.

12. Boğazköy – Alacahöyük Milli Parkı

1988 yılında kurulan milli park, Çorum’un Boğazköy ilçesinde yer alıyor. Anadolu’da kurulan en eski uygarlıklardan biri olan Hititlere ait birçok eserin bulunduğu Alacahöyük’ü kapsayan 2600 hektarlık alana kurulmuştur. Aynı bölgede yer alan 5 katlı kültür katı ise 2001 yılından bu yana Dünya Belleği Listesi’nde yer alıyor.

13. Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin ilinde yer alan, çizgi vadisi ve birçok akarsuyu kapsayan jeolojik ve jeomorfolojik yapısıyla Türkiye’de ender görülen bir bölgedir. Pek çok farklı kaya türü, etki ve hayvana ev sahipliği yapan milli parkta önceden belirlenen yerlerde çadır ve karavanla kalabilirsiniz.

14. Ilgaz Dağı Milli Parkı

Batı Karadeniz bölgesinde Kastamonu ve Çankırı il sınırları içerisinde yer alan Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın tam bir habitat madeni olduğunu söyleyebiliriz. Kış sporları, temiz havası ve güçlü orman dokusuyla tam anlamıyla Kastamonu’nun akciğeridir. Kayak tesisi, kamp alanları ve çadırların yer aldığı milli parkta, alabalık tutma tesisleri ve av göletleri de bulunuyor.

15. Kaçkar Dağları Milli Parkı

Yüzölçümü olarak Rize, Erzurum ve Artvin’i kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı, tarihi değerler başta olmak üzere doğal oluşumları ve güzellikleriyle dikkat çekiyor. Endemizmin yüksek olması nedeniyle dünyadaki 25 ekolojik alan arasında yer almaktadır. Ayrıca Ormangülü’nün 3000 m yükseklikte görülebildiği tek yerdir.

16. Karagöl – Sahra Milli Parkı

Artvin Şavşat’ta Karagöl ve Sahra olmak üzere iki bölümden oluşan milli park, iç turizm açısından oldukça değerlidir. Karagöl tarafı ender göl manzarasına ve vadilere sahipken, Sahra bölgesi jeolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. Sahra Festivallerinin de düzenlendiği milli park, 1994 yılında statüsünü kazanmıştır.

17. Kop Dağı Savunma Tarihi Milli Parkı

Birinci Dünya Savaşı sırasında Kop’un Rusya’ya karşı savunulduğu Bayburt ve Erzurum illeri arasındaki bölge, 2016 yılında milli park statüsüne kavuştu. 10 endemik ve 37 nadir kelebek türüyle Türkiye’nin en güçlü kelebek alanıdır.

18. Küre Dağları Milli Parkı

Kastamonu ve Bartın illeri arasında yer alan Küre Dağları Milli Parkı bitki çeşitliliği, ekosistem ve endemik türler açısından Türkiye’nin en değerli ormanlarını barındırıyor. Pek çok doğal oluşumun da aralarında bulunduğu pek çok güzelliğe ev sahipliği yapan milli park, 2012 yılında PAN Parks sertifikasını aldı.

19. Yedigöller Milli Parkı

Türkiye’nin ilk alabalık yetiştirme istasyonunun bulunduğu Yedigöller Milli Parkı, ağaç ve bitki türlerinin yanı sıra hayvanlar için de tam anlamıyla bir orman denizidir. Milli parkta kamp yapabilir, günübirlik piknik, fotoğrafçılık gibi birçok aktivite yapabilirsiniz.

Akdeniz Bölgesi Milli Parkları

20. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı

Türkiye’de 1’inci, Avrupa’da 1’inci. 3. büyük sualtı gölü olan Altınbeşik Mağarası 2200 metre uzunluğundadır. Travertenlerden ve doğal kayalardan oluşan bir köprünün bulunduğu milli park, ilkbahar ve kış aylarında yağmur nedeniyle kapalıdır.

21. Beydağları Sahil Milli Parkı

Olympos Beydağları Milli Parkı, Antalya’nın Kemer ilçesinde yer almakta olup 1972 yılında statüsünü kazanmıştır. Milli park, Çıralı ve Adrasan plajları ve antik kentleriyle hem ormanın hem de denizin bir arada olduğu olağanüstü bir doğaya sahiptir.

22. Güllük Dağı Milli Parkı

Arkeolojik, jeolojik ve botanik açıdan güçlü olan Güllük Dağı Milli Parkı aynı zamanda Termessos Antik Kentini de bünyesinde barındırıyor. Milli parkta nesli tehlike altında olan Ala geyiği, şah kartalı, karakulak ve vaşak gibi hayvanlar da barınıyor. Milli park aynı zamanda Milli Parklar ve Avcılık-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından uygulamalı kurslar için Doğa Okulu olarak da hizmet vermektedir.

23. Karatepe – Aslantaş Milli Parkı

Osmaniye Kadirli’deki milli park Ceyhan Nehri kıyısında yer almaktadır. Genç Hitit dönemine ait kalıntıların yanı sıra birçok bitki ve hayvana da ev sahipliği yapmıştır.

24. Kızıldağ Milli Parkı

Isparta Şarkikaraağaç’ın ucunda yer alan Kızıldağ Milli Parkı, mavi sedir yaprağı ormanının bulunduğu tek bölgede yer alan bir dağdır. 1993 yılında statüsünü kazanan milli park, kış aylarındaki doğal görünümüyle de büyük beğeni topluyor.

25. Kovada Gölü Milli Parkı

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde yer alan Kovada Gölü Milli Parkı’nda koruma altına alınan kuş türlerinin yanı sıra pek çok hayvanın yanı sıra 75 familyaya ait bitki türleri de bulunuyor. Milli park yürüyüş yolları ve kamp alanlarıyla ziyaretçilerini bekliyor.

26. Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon peribacalarına benzer taş oluşumlara sahiptir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzellikleriyle de dikkat çeken milli parkta Selge antik kenti kalıntıları, Artemis ve Zeus tapınakları, kanyonda rafting ve kamp yapma olanakları yer alıyor.

27. Saklıkent Milli Parkı

Saklıkent Kanyonu olarak da bilinen milli park, Antalya – Muğla’nın ortasında yer alan Eşen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu bir kanyondur. Arazinin yapısı kireç taşından oluşuyor ve köprü aracılığıyla özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor.

28. Yumurtalık Lagünü

2008 yılında milli park olarak kabul edilen Yumurtalık Lagünü, Adana’da bulunmaktadır. Seyhan – Ceyhan deltasında yer alan milli park, Halep Çamı gibi küçük bitki türleri ile caretta caretta ve Chelonia Mydas gibi deniz kaplumbağalarını koruma altına alıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi Milli Parkları

29. Ağrı Dağı Milli Parkı

Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı ve çevresindeki milli park, hayvan ve bitki türlerinin çeşitliliği, jeolojik özellikleriyle turizm ve dağcılık alanlarında büyük ilgi görüyor. Buz Mağarası başta olmak üzere görülmesi gereken birçok oluşum bulunmaktadır. Endemik Süphan kertenkelesi, Ur kekliği ve sakallı akbabası, endemik çiçekler ve nadir bulunan kelebek hindisiyle tam bir ekolojik alandır.

30. Malazgirt Milli Parkı Muharebesi

2018 yılında milli park statüsüne kavuşan Malazgirt Muharebesi Milli Parkı, Muş ilinin Malazgirt ilçesinde bulunmaktadır. Malazgirt Muharebesi’nin gerçekleştiği alan yeniden canlandırıldı. Milli park; anıt, ziyaretçi bilgilendirme yeri, müze, minyatür ve idari binadan oluşmaktadır.

31. Munzur Vadisi Milli Parkı

Tunceli’nin Munzur Vadisi, 1971 yılında milli park ilan edilmiştir. Akarsu kaynakları, endemik bitki türleri, bitki örtüsü ve yabani hayvan türlerinin çeşitliliğiyle dikkat çekmektedir. Munzur Vadisi, kayıtlı 1518 bitki türü ve kızıl geyik gibi nadir hayvan türleriyle başlı başına bir doğal yaşam formudur.

32. Nene Hatun Milli Parkı

1993 Harbi sırasındaki direnişiyle simge haline gelen Nene Hatun Milli Parkı Erzurum’da bulunuyor. Nene Hatun, Aziziye Tabyası’nın kahramanlığını ve yüreğini ölümsüzleştirmek için Aziziye Anıtı’nın yanına defnedildi.

33. Sarıkamış – Allahuekber Dağları Milli Parkı

Binlerce askerimizin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı ve yaban hayatı Sarıçam Milli Parkı’nın en temel özelliğidir. Ayrıca milli park sınırları içerisinde şehitlerimizin huzur içinde uyuduğu kayak, konaklama ve şehitliklerimiz bulunmaktadır.

Ege Bölgesi Milli Parkları

34. Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı

Milli mücadelenin Ege yakasında Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak sınırları arasında yer alan Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı, şehitlik, anıt ve müze olarak hizmet veriyor.

35. Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Aydın’daki milli parklar içerisinde Panionion, Thebes şehri, Ayayorgi Manastırı, Domatia ve Karine, Hagios Antonios Manastırı ve Zeus Mağarası gibi birçok tarihi mekan bulunmaktadır. Ayrıca biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik çeşitli anlaşmalar imzalanmıştır ve bu milli park aynı zamanda değerli bir doğal alandır.

36. Honaz Dağı Milli Parkı

Denizli’de bulunan Honaz Dağı ve çevresi milli park olarak kabul edilmiştir. Ege bölgesinin en yüksek dağı olan Honaz Dağı yerden 2571 metre yükseklikte olup 1995 yılında milli park olarak kabul edilmiştir.

37.Marmaris Milli Parkı

Jeomorfolojik nadide ekosisteminin yanı sıra Physkos kenti, Amos harabeleri, Gavur Sancağı ve Marmaris Kalesi başta olmak üzere pek çok tarihi varlığıyla da Marmaris Milli Parkı 1996 yılında statü kazanmıştır. Ayrıca doğa fotoğrafçılığı, gezi, botanik, kaya tırmanışı gibi aktivitelere de katılabilirsiniz.

38. Spil Dağı Milli Parkı

Manisa ve İzmir il sınırları içerisinde yer alan ve Spil Dağı’nı kapsayan milli park, 1968 yılında statüsünü kazanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana atlar için mera ve mera olarak kullanılan alan, atların doğal yaşam alanı haline gelmiştir.

Marmara Bölgesi Milli Parkları

39. Gala Gölü Milli Parkı

Gala ve Pamuklu göllerini kapsayan Gala Gölü Milli Parkı, sulak alan ve orman ekosistemiyle Büyük Pelikan, Aynak ve Küçük Karabatak başta olmak üzere 111 kuş türüne ve nesli tehlike altında olan türlere ev sahipliği yapan bir milli parktır.

40. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

Kırklareli’nin Bulgaristan sınırındaki İğneada ilçesi sınırları içerisinde yer alan milli park, 5 gölün yanı sıra birçok bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor. Milli park fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, orman ve dağ sporları amacıyla ziyaretçilere açıktır.

41.Kazdağı Milli Parkı

Adını Balıkesir Edremit’teki sıradağlardan alan Kazdağı Milli Parkı aynı zamanda bölgenin en yüksek dağıdır. Endemik türler de dahil olmak üzere ülkemize özgü 77 tür tespit edilmiştir. Efsanesi Sarıkız ile ünlü milli park, kamp yapmak isteyenlerin gözdesi.

42. Kuş Cenneti Milli Parkı

Manyas, Gönen ve Banrma arasında yer alan Kuşcenneti Milli Parkı, kuş zenginliği ve bu zenginliğin korunması nedeniyle A sınıfı diploma almış bir milli parktır. Manyas Kuş Cenneti olarak bilinen milli park, Cobitis Puncticulata balığı gibi dünya çapında nesli tehlike altında olan birçok canlıyı koruyor.

43. Truva Tarihi Milli Parkı

Çanakkale’deki milli park, dünya mirasları listesinde yer alan Truva Antik Kenti’nde yer alıyor. Homeros’un Truva Savaşı’nı anlattığı yer olan milli parkta ayrıca çok sayıda koruma alanı, 2 antik kent, 4 tümülüs ve 3 tescilli mezarlık yer alıyor.

44.Uludağ Milli Parkı

Bursa’nın simgesi olan Uludağ Milli Parkı, eşsiz güzelliği, kar sporları ve en yüksek zirvesiyle özellikle kış aylarında beğeni topluyor. Uludağ’da Türkiye’deki ilk buzul çağının izlerine rastlanıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Milli Parkları

45. Botan Vadisi Milli Parkı

Siirt’te yer alan Botan Vadisi, 2019 yılında milli park olarak kabul edilmiş olup yamaç paraşütü, rafting gibi sporlara uygun bir alandır. Aynı zamanda Türkiye’nin son milli parkıdır.

46. ​​​​Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı

Alpler olsaydı isteyeceğimiz Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı, Şemdinli ve Yüksekova sınırları içerisinde yer alıyor ve Türkiye’nin en yüksek zirvesi Uludoruk’u da içeriyor.

47. Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman Kahta’da bulunan Nemrut Dağı Kommagene Hükümdarı Antiochos Tümülüsü ve diğer alanlar milli park sınırları içerisindedir. Her iki terasta da aslan ve kartal heykellerinin arasında yüksekliği 7 metreye ulaşan dev heykeller yer almakta olup bunların etrafı yazıtlı ve kabartmalı ortostadtlarla çevrilidir.

48. Tek Tek Dağları Milli Parkı

Şanlıurfa’daki milli park, kelimenin tam anlamıyla Tek tek dağları üzerinde yer almaktadır. Şuayip Şehri, Soğumatar Harabeleri ve Senem Mağarası bu parkın içerisinde bulunmaktadır. Konaklama tesisleri bulunmayan milli park birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu