Haber

Avrupa Konseyi’ne af: Türkiye ile suç ortaklığı sona ermeli

Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa Bölge Direktörü Nils Muižnieks ve Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa Kurulu’nun kıdemli temsilcisi Rita Patricio, Avrupa’nın en üst insan hakları örgütü olan Avrupa Konseyi’nin toplantısından önce liderlerin “Türkiye ile suç ortaklığı zorunlu olmalı” dediklerini yazdılar. son”. verilmiş.

Uluslararası Af Örgütü yetkilileri Politico için “Türk makamları, Avrupa Konseyi üyeliğinin getirdiği temel insan hakları yükümlülüklerini açıkça yerine getirmekte başarısız oluyor.”

Yazıda şu sözler yer aldı:

“Uzun süredir insan haklarında geri giden, sivil toplum üzerinde baskı kuran, Strasbourg Mahkemesi’nin bağlayıcı kararlarını hiçe sayan ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen Türkiye’ye gelince, suç ortaklığı sona ermelidir. Türk makamları, Avrupa Konseyi üyesi olarak temel insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmede açıkça başarısız oluyor.

Zirve gündemindeki konulardan biri de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2022’de derhal serbest bırakılması yönündeki kararlarına rağmen 2017’den bu yana haksız yere cezaevinde tutulan fikir tutsağı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın durumu. 2019. Türk makamları Kavala’yı serbest bırakmak yerine farklı davalarda saçma sapan suçlamalarla yargılayıp ömür boyu hapis cezasına çarptırarak Türkiye’deki tüm insan hakları savunucularına caydırıcı bir mesaj vermiş oldu.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi eski başkanı meslektaşımız Taner Kılıç bir yılı aşkın süredir keyfi olarak cezaevinde tutuluyor. AİHM’in insan hakları çalışmalarından dolayı tutuklu yargılanmasına karar vermesine rağmen, şu anda cezaevinde olmamasına rağmen, hakkında verilen mahkûmiyet kararının bozulmasının ardından teröre teşebbüs kapsamına giren suçlardan yeni bir soruşturma açılması ihtimali devam ediyor. Geçen yıl Yargıtay.

Avrupa Konseyi’nin üye devletlerin Kurul kurallarına uymamalarını ele almasına yönelik teknikler güçlendirilmelidir. Mahkemenin yetkisine yönelik itiraz, özellikle Osman Kavala davasında olduğu gibi, bir ihlal prosedürünün ardından bağlayıcı bir karara uyulmaması, başlı başına en üst düzeyde ve yıllık bakanlar konseyi toplantılarında tartışılmalıdır.

Gözlemci kuruluşlar ve İnsan Hakları Komiseri ülkeleri izlemek, gerektiğinde ihbarda bulunmak ve hak ihlallerini ve süregelen cezasızlığı sona erdirmek için daimi bir davete sahip olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu