Yaşam

5 Aralık Dünya Toprak Günü Harran Üniversitesi’nde Kutlandı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, GAP TAEM Müdürlüğü, Türk Toprak Bilimi Derneği, ZMO Şanlıurfa Başkanlığı, TEMA Şanlıurfa Şubesi, İl Yönetim Kurulu ‘5 Aralık Dünyası’ çerçevesinde panel düzenledi. Toprak Günü etkinlikleri. .

Ziraat Fakültesi Hüseyin Apan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yetkilileri, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı 5 Aralık Dünya Toprak Günü’ne özel video gösterimi ile başladı.

Programın açılış konuşmalarını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası yaptı. Şube Başkanı Abdullah Melik.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu açılış konuşmasında “Bugün 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nü kutluyoruz. 1927 nüfus sayımında 14 milyon olan Türkiye’nin nüfusu şimdi 84 milyonu geçti. İnsanlar açlık sorunu ile karşı karşıya kaldıklarında sorunlar başlar. Savaşlar başlar, barış bozulur. Ayağımızın altındaki toprağın kıymetini bilmeliyiz. Bazen bunun tam olarak farkında değiliz. Bu toplantıda onların değerini konuşacağız. Toplantıya katılan tüm paydaş kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, su, hava ve toprağın canlılar için vazgeçilmez unsurlar olduğunu ve toprağın tüm bu unsurları bünyesinde barındırdığını belirterek, “Bugün tüm dünya için çok anlamlı bir gün. Çünkü her geçen gün küçülen bir arazimiz var. Ayrıca her yerde betonlaşan ve yükselen binalarımız var ve insan nüfusumuz artıyor. Bu nüfusu beslememiz ve ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Sürdürülebilir bir yaşam döngüsü adına tüm dünyada küçülen kara alanlarımızı korumalıyız.”

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, toprağın verimini artırarak ve üreterek insanımızı beslememiz gerektiğini belirterek, “Harran ovasında aşırı sulama nedeniyle drenaj kanallarıyla Suriye’ye gönderdiğimiz topraklarımız. , ve erozyonla yitirilen topraklarımız içimizi acıtıyor. Aşırı sulama ve erozyonun önüne geçilmesi ve bu konuda farkındalık yaratılmasının zamanı geldiğini düşünüyorum” dedi.

Tarımın temel ilkelerinden birinin düşük maliyetle yüksek verim almak olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, “Tarımın bilimi ve ileri teknolojiyi içerecek şekilde konumlandırılması gerekiyor. Kıt kaynağımız olan toprağın kıymetini bilmeliyiz. Kaynaklarımızı doğru ve etkin kullanmamız çok önemlidir. Bakanlık olarak üniversite ve bağlı kuruluşlardan elde ettiğimiz veri ve bilgileri çiftçilerle paylaşarak daha sürdürülebilir bir toprak politikası oluşturmaya çalışıyoruz.

Açılış konuşmalarının ardından ‘5 Aralık Dünya Toprak Günü’ paneline geçildi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Av. Moderatörlüğünü Ziraat Fakültesi Dekanı Nihat Çiftçi’nin yaptığı panelde Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Türkiye Toprak İlim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Prof. Ali Wish Öztürkmen sunumlar yaptı.

Program hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu